Shampoo Santan by My Home Lab
04/03/2022

Punca Rambut Kelemumur & Gugur?

Terdapat beberapa punca yang menyebabkan rambut berkelemumur dan gugur antaranya seperti:

  • Memakai produk rambut yang berlebihan dan produk yang tidak serasi dengan kulit kepala
  • Menutup kepala dalam tempoh yang lama (bagi yang berhijab)
  • Tidak mengeringkan rambut dengan betul selepas membasuh
  • Kerap mewarna atau menggayakan rambut dengan bahan kimia
  • Kekurangan vitamin menyebabkan folikel rambut lemah productnation

Cara Hilangkan Kelemumur

Ada pelbagai petua tradisional yang boleh anda ikuti untuk menghilangkan kelemumur dengan menggunakan bahan semulajadi;

  1. Garam Himalaya - Tekstur garam yang kasar akan menanggalkan lebihan sel kulit mati dan juga menanggalkan kepingan-kepingan kelemumur yang degil supaya kulit kepala akan lebih bersih dan bebas kulit kering. 
  2. Minyak Kelapa - Membekalkan lembapan kepada kulit kepala dan rambut kering, minyak kelapa juga akan mengunci hidrasi supaya kulit tidak akan mudah mengering lalu mengelupas dan akhirnya akan menyebabkan kelemumur. 
  3. Aloe Vera - Sifatnya yang anti-radang yang akan menenangkan kulit kepala yang sensitif dan iritasi seperti eczema dan psoriasis, aloe vera juga dapat membantu melembabkan kulit kepala yang kering dan serta dapat menanggalkan kepingan kelemumur dengan baik.
  4. Tea Tree Oil - Ia bersifat anti-micorbial dan anti-radang, dua kelebihan ini berkesan untuk mengurangkan sifat kulit kepala yang berminyak punca kelemumur. Malah ia mampu melawan fungus untuk mengelakkan kelemumur daripada merebak dan menjadi lebih teruk.  productnation

Anda boleh dapatkan produk MyHomeLab di shampoosantan.my untuk menyelesaikan masalah rambut anda seperti rambut gugur, kelemumur, kulit kepala kering, gatal dan lain-lain.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nak Beli Kereta Perodua Baru? Hubungi Sales Advisor Sah Berdekatan Anda
Perodua.Co merupakan platform direktori Sales Advisor Perodua seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi mana-mana penasihat jualan untuk urusan pembelian kereta Perodua baru.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.